Możliwości wykorzystania i rodzaje mąki

Wraz ze zwiększeniem dbałości o ładną sylwetkę i dobrą kondycję, większą uwagę przywiązujemy też do sposobu odżywania i komponowania posiłków. Jest to zupełnie naturalne, ponieważ nasze codzienne menu i przyzwyczajenia żywieniowe bezpośrednio wpływają na stan zdrowia i samopoczucie.

Co wiemy o mące żytniej?

mąka żytnia melvitCoraz więcej zdrowych produktów dostępnych jest w wielu sklepach. Jak widać, producenci również wychodzą naprzeciw oczekiwaniom konsumentów – dieta oparta na naturalnych i odżywczych składnikach zyskała już mnóstwo zwolenników. Od jakiegoś czasu można nawet obserwować trendy bazujące na ogólnie pojętym zdrowym stylu życia. Niektóre produkty nie wpisały się jeszcze na stałe do naszego menu, jednak dzięki samodzielnemu eksperymentowaniu w kuchni można to zmienić. Jedna z obserwowanych zmian w nawykach żywieniowych z ostatnich lat związania jest wykorzystaniem różnych rodzajów mąki. Zaczęliśmy doceniać mąkę żytnią, która zawiera sporo korzystnego błonnika i witamin z grupy B. Ziarno żyta posiada też wiele składników mineralnych : cynk, wapń i potas. Mąka żytnia melvit sprawdza się doskonale np. przy wypieku domowego pieczywa czy przygotowaniu zakwasu na smaczny żur. Ta wartościowa mąka może być też wykorzystana do wielu innych przysmaków : pizzy, pierogów czy nawet ciasta. W sklepach można również znaleźć makarony pełnoziarniste, gdzie 100% składu stanowi właśnie mąka żytnia. Im więcej pomysłów na posiłki, tym więcej przyjemności z przygotowywania rozmaitych dań. 

Stosowanie zdrowej diety i dbanie o dobrą kondycję przekłada się bezpośrednio na stan naszego zdrowia, odporność a nawet samopoczucie. Urozmaicajmy zatem w miarę możliwości posiłki spożywane każdego dnia – z pewnością zaobserwujemy korzystne zmiany w funkcjonowaniu na co dzień.