Praktyczne urządzenia chłodnicze

 

Produkty spożywcze są wyjątkowo wymagające, jeżeli chodzi o ich przechowywanie. Dotyczy to przede wszystkim świeżych produktów, które mają krótką datę przydatności do spożycia. Najczęściej trzeba je przechowywać w warunkach chłodniczych.

Jakie są rodzaje urządzeń chłodniczych?

urządzenia chłodniczeProdukty takie jak konserwy, przetworzy szczelnie zamknięte w słoikach, pieczywo czy słodycze, nie wymagają specjalnych warunków do przechowywania, gdyż dobrze znoszą temperaturę pokojową. Jednak produkty takie jak mięso, wędliny, nabiał czy świeże ryby, muszą mieć niską temperaturą. Urządzenia chłodnicze dostępne na rynku mają przeróżną wielkość i mogą być dostosowane do różnego asortymentu. W sklepach mięsnych można spotkać witryny chłodnicze, które umożliwiają jednocześnie ekspozycję towaru i jego bezpieczne przechowywanie. Posiadają one z przodu szklane szyby, przez które widać oferowany towar, a jednocześnie jest on zabezpieczony przed bezpośrednim kontaktem z klientem. Wewnątrz urządzenie jest wykonane ze stali nierdzewnej, która jest obojętna w kontakcie z żywnością i łatwo ją utrzymać w czystości. W cukierniach natomiast spotkamy lady chłodnicze, które mogą mieć nieco inny kształt, ale ich działanie będzie identyczne. Mogą być w formie pionowych lub poziomych lodówek, które służą do klasycznej sprzedaży, kiedy towar podaje sprzedawca lub do samoobsługowej, czyli że klient sam ją otwiera i wyciąga interesujący produkt. Tego typu urządzenia mają wbudowane agregaty chłodnicze, które umożliwiają dowolne regulowanie temperatury.

Nie można w nich mrozić żywności, ale  można ustawić zakres temperatur pomiędzy dziesięć a pięć stopni Celsjusza. Ich zastosowanie jest bardzo szerokie, ponieważ dostępnych w sprzedaży jest wiele modeli różniących się pewnymi cechami.