Pyszne ciastka jaglane

 

Coraz więcej osób uświadamia sobie, jak szkodliwy jest cukier i produkty zawierające jego dużą ilość. W cukierniach coraz częściej można znaleźć tak zwane „zdrowe słodycze” w formie ciastek bez glutenu, cukru czy jajek.

Jaki jest skład ciasteczek jaglanych?

ciastka z płatków jaglanychNie od dziś wiadomo, że spożywanie słodyczy w nadmiarze jest bardzo szkodliwe i może prowadzić do poważnych chorób. W związku z tym wiele osób w ogóle je wyeliminowało ze swojego jadłospisu, ale wcale nie trzeba tego robić. Wystarczy je mądrze wybierać i unikać sklepowych produktów. Najprościej słodycze samodzielnie przygotowywać w domu, gdyż tylko wtedy mamy stuprocentową kontrolę nad tym co jemy. Jednak coraz częściej pojawiają się cukiernie czy sklepy ze zdrową żywnością, które oferują ciastka z płatków jaglanych czy przeróżne ciasteczka bez mąki. Takie słodycze przede wszystkim nie zawierają mąki pszennej, która poza kaloriami nie dostarcza nam wielu składników odżywczych oraz białego cukru, będącego jedynie pożywką dla bakterii. Płatki jaglane powstają ze zgniecionych ziaren prosa, dzięki czemu nie tracą swoich wartości odżywczych i witamin. Można je wykorzystywać jako dodatek do musli, jogurtu czy jako składnik ciastek. Nie posiadają smaku, zatem sprawdzą się w wielu zastosowaniach. Nie wymagają obróbki termicznej, zatem można je w surowej postaci spożywać. Kupując takie ciastka w sklepie, warto sprawdzać ich skład, ponieważ niektórzy producenci dodają do nich ulepszaczy, które nie są wskazane, choć dozwolone prawnie.

Jeżeli chodzi o cenę ciastek, to trzeba za kilogram zapłacić około trzydzieści złotych, zatem najtańsze nie są. Jednakże robiąc je samodzielnie w domu, z pewnością ich cena spadnie o połowę. Są bardzo smaczne i kruche, zatem trafią w gusta wielu osób.