Sposób nakładania etykiet transferowych

Jeśli wytworzone przez nas dobro pakujemy do kartonów, tak jak np. soki lub przeciery, powinniśmy korzystać z etykiet, które będą wprasowane w materiał, z którego wykonane jest opakowanie. Taką etykietę najlepiej jest umieścić na soku za pomocą wysokiej temperatury. Będzie ona niezwykle solidnie przylegać do produktu oraz zachowa walory wizualne.

Jak działają etykiety termotransferowe?

dobre etykiety termotransferoweJak sama nazwa wskazuje transfer kolorów i informacji zachodzi za pomocą termiczną. Kartony, które nie są jeszcze złożone w taki sposób, jak widzimy je na półkach, przesuwają się na taśmie w zakładzie produkcyjnym. Aby na nich powstały dobre etykiety termotransferowe potrzeba prasy oraz matrycy. Matryca jest to wydrukowana etykieta, jednak podczas druku skorzystano z atramentu termotransferowego, który oddaje swój kolor pod wpływem gorąca. Do kartonu zostaje przyciśnięta prasa, która bardzo szybko nagrzewa się do temperatury osiemdziesięciu stopni Celsjusza. Tyle wystarczy, aby kolor przeszedł na karton. Oczywiście matryca posiada na sobie nie tylko jeden wzór, lecz ułożone w równych odstępach jednakowe etykiety, dzięki czemu można przyśpieszyć produkcję. Ważne jest, aby druk nie przechodził podczas nagłej, wysokiej temperatury. Matryca musi się stopniowo rozgrzewać, ponieważ każda z barw przechodzi na materiał przy innej temperaturze. Osiągnięcie osiemdziesięciu stopni umożliwia przejście koloru białego, który jest niezbędny, nawet dla innych barw.

Etykiety termotransferowe uważa się za najlepsze, jeśli chodzi o ich jakość. Nie ma możliwości oderwania się z opakowania ani utraty koloru. Barwy, które uzyskano przy pomocy temperatury, wytrzymują nawet ponad dwadzieścia lat bez nadmiernej utraty barwy. Jest to dobry wynik, dlatego coraz więcej opakowań korzysta z tej metody termicznej.